Kläder och mode – inte enbart positivt

Kläder och mode har varit ett sätt för oss människor att uttrycka oss i hundratals år. Idag omsätter modebranschen miljarder varje år och när det gäller kläder har vi miljoner alternativ att välja emellan, både i butik och på nätet. Detta är såklart oerhört positivt eftersom det stora utbudet ger oss möjlighet att uttrycka vår personliga stil och till och med humör. Dock har denna moderevolution även fört med sig en hel del nackdelar.

Först och främst konsumerar vi mer än vad vi någonsin har gjort tidigare, vilket i sin tur har haft en stor inverkan på vår miljö. Vi producerar och konsumerar i en takt som jorden inte hinner med och detta är såklart ett problem. Som tur är går det att konsumera klimatsmart genom att till exempel köpa begagnade kläder eller kläder skapade av ekologiska material. Ett annat tips är att konsumera mindre genom att enbart köpa dyrare basplagg som aldrig går ur mode.

En annan nackdel kan vara den stora fixeringen vid att följa trender. Det viktigaste blir att ha de senaste (eller ibland dyraste) kläderna som syns på till exempel sociala medier och andra kanaler. Denna nackdel blir extra synlig när det gäller den yngre generationen där det är vanligt att jämföra sig själv med andra. Även klasskillnader kan bli extra synliga med hjälp av kläder, då rikare familjer ger sina barn dyrare kläder. Detta är dock ett mycket litet problem jämfört med klimatpåverkan.

I det stora hela har moderevolutionen fört med sig en hel del positivt men även en del negativt. De viktigaste riktlinjerna när det handlar om kläder och mode är att inte köpa mer än vad man behöver och att återanvända så mycket som möjligt. Vill man slå ett extra slag för djurvärlden bör man undvika att köpa kläder gjorda av djurmaterial, till exempel päls. Det finns mängder av fuskmaterial idag som är minst lika bra som den äkta varan.