Nu har jag börjat fota med digital systemkamera!

Jag har äntligen tagit steget och köpt mig en digital systemkamera. Det är någonting som har stått högst upp på min önskelista under en längre tid. Jag är så otroligt nöjd med mitt köp och kan rekommendera det till alla som är seriösa med sitt fotograferande. Det krävs en del träning innan man får in snitsen men övning ger som bekant färdighet. Ha tålamod och fotografera så ofta du kan. Det tar faktiskt inte så lång tid att utvecklas som fotograf. Är man riktigt intresserad av kameror kan man ta steget vidare och skaffa sig en äkta Leica.

ISO-talet – högt eller lågt?

Något av det första som jag lärde mig var om ISO-tal. ISO-tal påverkar ljus och brus i bilden. Ett högt eller lågt ISO-tal är alltså en bestämmelse för hur ljuskänslig kamerans sensor ska vara. När jag befinner mif på platser med sämre ljusförhållanden, exempelvis under kvällstid eller i murriga inomhusmiljöer utan blixt, brukar jag öka ISO-talet. Det släpper in mer ljus, men resulterar också i en brusigare bild. Ibland vill jag undvika brus, andra gånger kan det ge fina effekter.

Bländare och bländartal

Bländartalen utgör en talserie som i sin tur påverkar hur mycket ljus som släpps in. När jag förändrar bländartalet betyder det att jag stegvis släpper in mer eller mindre ljus. Bländaren påverkar även skärpedjup, det vill säga var bildens fokus och skärpa ligger. Talen anges med ett f/ framför. Högt bländartal innebär större fokusområde i bilden, lämpligt för exempelvis landskapsbilder. Ett lägre bländartal innebär oskarp bakgrund och fokus på huvudmotivet vilket ger fina bilder.

Slutare – bildens exponeringstid

Bildens exponeringstid reglerar jag genom slutaren. Det är ytterligare ett sätt att reglera ljusflödet till kamerans sensor, kort och gott kallat slutartid. Mer ljus hinner släppas igenom ju längre tid slutaren är öppen – vilket jag bestämmer själv. Fotograferar jag motiv i rörelse, exempelvis en fotbollsmatch, krävs en kort slutartid för att inte få ett suddigt resultat. Jag fryser alltså bilden genom kort slutartid. Å andra sidan kan det ibland ge en konstnärligt vacker effekt med rörelseoskärpa, exempelvis ett mjukt rinnande vattenflöde.