Trender inom kläder och mode kommer och går

När vi tittar tillbaka på gamla foton på oss själva undrar vi vad det är vi har på oss egentligen. Men när fotot togs tyckte vi att det var det snyggaste som fanns. Det är konstigt hur både vi själva och modet förändras över tiden. Vad är det egentligen som styr detta? Är det miljön runt omkring oss och vad vi indoktrineras till att tycka ser bra ut? Idag lånas många trender från tidigare årtionden, till exempel 70- 80- och 90-talen. Och om tidningar och modehus anser att det är modernt, då tycker vi det också.

Trender ute i världen

Olika länder har ofta egna trender som bara finns i just det landet. I Europa finns det till exempel annat mode än i USA och i Asien kör de sin grej. Detta har troligen mycket att göra med den kultur och de traditioner som finns i olika delar av världen och som fortfarande lever kvar. Italienarna är kända för att skapa kläder av hög kvalitet och med en viss europeisk stil. Asiaterna följer sina trender som hänger ihop en del med mangakulturen och andra stilar medan amerikanerna vill att allt ska vara dyrt, lyxigt och framhäva kroppen på ett helt annat sätt.

Obekväma trender

Alla människor följer inte trender utan många tar på sig det som känns bekvämt och som de tycker passar deras kroppar. Det finns dessutom trender som är oerhört obekväma, till exempel de tajta utsvängda jeansen som fanns på 70-talet. Många kvinnor som var unga på den tiden har vittnat om hur de fick ligga på rygg i sängen medan kompisarna fick hjälpa till att försöka stänga igen byxorna. Stilettklackar är heller inte något som är särskilt bekvämt eller praktiskt. Så visst finns det anledning att bortse från vissa trender. Vi har ju faktiskt friheten idag att välja och mixa precis som vi vill.